JACKSON & McELHANEY ARCHITECTS

Wimberley Residence

This modest weekend house was designed for a young family of four with the option for expansion in the future, when the home becomes their permanent residence. The residence opens toward spectacular views of the Blanco River Valley and surrounding hills to the south. The western and northern sides of the house are more solid, offering privacy and protection from the Texas sun and winter winds. The floor plan is ‘Z’ shaped and open, with central living areas and a large porch to capture the primary views.

The clients wanted construction of their home to have a minimal environmental impact. The house uses local limestone, large overhangs, screened porches that take advantage of prevailing winds, daylighting (with high windows located under the eaves), a rain water harvesting system, and efficient, small-zoned AC systems. In siting the building, care was taken to preserve existing trees. Because of its part-time occupancy status, low-maintenance features were also favored. These elements include metal panel exterior siding and sealed concrete floors.

close

Wimberly  Residence (1)
Wimberly  Residence (2)
Wimberly  Residence (3)
Wimberly  Residence (4)
Wimberly  Residence (5)
Wimberly  Residence (6)

AWARD

2004 Austin Chapter AIA, Citation of Honor Award

Wimberly  Residence (7)
Wimberly  Residence (8)
0003383 R1 012 4 A
0003383 R1 020 8 A
0003383 R1 024 10 A
0003383 R1 032 14 A
0003383 R1 036 16 A
0003383 R1 040 18 A
Img0009
Wimberley Residence 6
Project